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Subject: Frequently Asked Questions on the Telecommunication (Amateur Service)
Rules, 2024

Reference: GSR 657(E) dated 29.10.2024

This department has been receiving numerous queries seeking clarification on various
points regarding the Telecommunications (Amateur Service) Rules, 2024. These queries
and their corresponding answers have been compiled below for the benefit of
stakeholders.

Question 1: Does the Amateur Service Rules, 2024 allow an ASOC holder to operate
an amateur station outside the location mentioned in the Amateur Station Operator
(ASO) Certificate?
Reply: The Amateur Service Rules, 2024 do not prohibit an ASOC holder from operating
an amateur station outside the location specified in the ASO Certificate.

Question 2: Sub-rule 2 of Rule 7 mentions that every amateur station shall be installed
and operated at the location specified in the ASOC.
Reply: Sub-rule 2 of Rule 7 specifies the usual operating location of the ASOC holder,
which is the place from where the holder typically operates the amateur station.

Question 3: Can a licensed ASO Certificate holder install and operate an amateur station
at any location in India other than that mentioned in the ASO Certificate?
Reply: An ASO Certificate holder may temporarily install and operate an amateur station
at locations other than the one specified in the ASO Certificate, provided the Government
has not restricted such areas. The operation must be limited to short periods and strictly
for amateur activities. The holder must ensure that the installation or operation does not
take place in government-restricted areas. Additionally, the equipment must be restored
to the original location after the temporary operation.

Question4: What is the duration of the short period for operating an amateur station
outside the normal ASOC location mentioned in the ASO Certificate?
Reply: Similar to Sub-rule 3 of Rule 13, an amateur station may operate outside the
ASOC location for less than or equal to 90 days. If the operation exceeds 90 days, the
ASOC holder must apply online via the Saral Sanchar portal for a change of location, as
per Sub-rule 6 of Rule 7.

Question 5: Can amateur station equipment be carried while traveling outside the ASOC
location?

Reply: The Amateur Service Rules, 2024 do not prohibit an ASOC holder from carrying
amateur station equipment while traveling outside the specified ASO Certificate location,
except in areas declared restricted by the Government.



Question 6: Is SACFA clearance mandatory for ASOC holders?
Reply: SACFA clearance is required if the amateur station antenna is installed on a
tower, building, or mast.

Question 7: How can an ASO Certificate holder apply for SACFA clearance?

Reply: SACFA clearance can be applied online via the Saral Sanchar portal of the
Department of Telecommunications (DoT).

Question 8: What is the passing criteria for the grant of an ASO Certificate?
Reply: Following criteria for grant of ASO Certificate is as below.

ASO Certificate Written Total Pass Morse Proficiency
Category Examination Percentage Requirements
General ASO Minimum 40% in 40% overall ' Minimum 8 words
Certificate both Part A and per minute in both
Part B of the ; transmission and
written exam reception
Minimum 40% in 40% overall Not required
Restricted ASO both Part A and
Certificate Part B of the
written exam
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